Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny żurek na wędzonym boczku"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Składniki
Starannie opłukany wędzony boczek w ca łości włóż do garnka, zalej 6 szklankami zimnej wody. Pietruszkę oraz kawałek selera obierz, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw w całości. Obraną cebulę przekrój na ćwiartki.
Oczyszczone warzywa włóż do garnka z boczkiem. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Po tym czasie warzywa i mięso usuń z wywaru. Energicznie mieszając, stopniowo wlewaj zakwas na żur. Zagotuj całość, dopraw do smaku obranym i roztartym czosnkiem (1-2 ząbki), kminkiem (według uznania), świeżym lub suszonym majerankiem i mielonym pieprzem.
Pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany (22 proc.) wymieszaj razem z 1-2 łyżkami chrzanu. Dodaj do zupy.
Kiełbasę (możesz wybrać białą lub zwyczajną, np. podwawelską) i przestudzony boczek pokrój na niewielkie kawałki, przesmaż na 1-2 łyżkach oleju. Przełóż do żurku. Zagotuj. Jajka ugotuj na twardo, pokrój na ćwiartki. Podawaj z zupą.
Czas (bez gotowania) ok. 15 min; porcja – 370 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety