Dzisiaj szarlotka, ale bezglutenowa z mąki kukurydzianej bezglutenowej. Smaczna, prosta w przygotowaniu i szybka. Polecam
Szarlotka bezglutenowa
Składniki
- Ciasto;
- mąka kukurydziana bezglutenowa 2 szkl. o poj. 250 ml,
- cukier 1/2 szkl,
- masło 1 kostka,
- Masa jabłkowa;
- jabłka 1,5 kg,
- cynamon 1 łyżka,
- cukier do smaku,
- woda 1/3 szkl,
- goździki 8 szt,
- Dodatkowo;
- tłuszcz do foremki,
- mąka bezglutenowa do oprószenia foremki,
Składniki
- Ciasto;
- mąka kukurydziana bezglutenowa 2 szkl. o poj. 250 ml,
- cukier 1/2 szkl,
- masło 1 kostka,
- Masa jabłkowa;
- jabłka 1,5 kg,
- cynamon 1 łyżka,
- cukier do smaku,
- woda 1/3 szkl,
- goździki 8 szt,
- Dodatkowo;
- tłuszcz do foremki,
- mąka bezglutenowa do oprószenia foremki,

Potrzebne przybory kuchenne
foremka wredniej wielości, miska, garnek, nóż, łyżka, szklanka,
Etapy przygotowania
Mąkę, miękkie masło i cukier szybko wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. 1/3 ciasta wylepiamy spód foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką kukurydzianą bezglutenową. Jabłka obrać , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka , wlać wodę dodać cukier, cynamon i goździki. Gotować do czasu aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Odstawić , wyjąć goździki. Masę wyłożyć na ciasto a na wierzch rozłozyć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Smacznego

Bezglutenowa szarlotka w przekroju.

Szarlotka gotowa do pieczenia.

Bezglutenowa szarlotka gotowa do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5625

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 937

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 241

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27666
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 67
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5625

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 937

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 241

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27666
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 67



Składniki
- Ciasto;
- mąka kukurydziana bezglutenowa 2 szkl. o poj. 250 ml,
- cukier 1/2 szkl,
- masło 1 kostka,
- Masa jabłkowa;
- jabłka 1,5 kg,
- cynamon 1 łyżka,
- cukier do smaku,
- woda 1/3 szkl,
- goździki 8 szt,
- Dodatkowo;
- tłuszcz do foremki,
- mąka bezglutenowa do oprószenia foremki,
Mąkę, miękkie masło i cukier szybko wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. 1/3 ciasta wylepiamy spód foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką kukurydzianą bezglutenową. Jabłka obrać , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka , wlać wodę dodać cukier, cynamon i goździki. Gotować do czasu aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Odstawić , wyjąć goździki. Masę wyłożyć na ciasto a na wierzch rozłozyć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Smacznego
Bezglutenowa szarlotka w przekroju.
Szarlotka gotowa do pieczenia.
Bezglutenowa szarlotka gotowa do podania.
Fajny pomysł :)
Pyszotka:)
Pyszna 😋 poproszę kawałek do kawki 🍵