Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka Królewska

Szarlotka Królewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3110

Dodano:

Odsłon: 17898

Szarlotka Królewska to nic innego jak biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną. Spotkałam też wersje owej szarlotki zwieńczone kremem budyniowym, ja jednak zdecydowałam się na krem zbitej śmietany… bo taki sobie zażyczono. Z kremem budyniowym będzie Ciasto Kilimandżaro ;) Ta szarlotka, czy bardziej jabłecznik jak widać niewiele ma wspólnego z tradycyjnym pojęciem szarlotki. Ba! Próżno tu szukać choćby szczypty cynamonu, która co do zasady jabłkom wręcz musi towarzyszyć. Jak widać – niekoniecznie. I jest to całkiem udane wydanie. Ciasto bardzo gorąco polecam, nie zawiedziecie się. Jakbym miała je porównać do wcześniejszych wypieków to wizualnie (a nawet w dużym stopniu smakowo) przypomina Kubusia czy Krajankę rabarbarową z budyniem. Reasumując – z Szarlotki Królewskiej żadna tam szarlotka za to z całą pewnością okazałe, kremowe ciasto przekładane które z czystym sumieniem mogę polecić.

Składniki

  • Biszkopt
  • 4 jajka M
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Mus:
  • 1,3 kg musu jabłkowego (lub jabłek, najlepiej papierówek)
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 2 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie, w taki upał jak teraz)
  • Dodatkowo:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny (namoczona w niewielkiej ilości wody)
  • Polewa czekoladowa (3 – 4 kostki czekolady + łyżeczka wody + łyżeczka oleju)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z przepisu powstanie biszkopt, jednak w wersji nieco bardziej solidnej (idealnej do tego wypieku). Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, gdy powstanie sztywna piana dodajemy stopniowo cukier (połowę). W drugiej misce ubijamy żółtka na kogel mogel z cukrem, a następnie dolewamy powoli olej nie przerywając ubijania. Dodajemy ocet, łączymy żółtka z białkami. Maki przesiewamy i dodajemy mieszając cały czas łyżką do masy jajecznej. Blaszkę o wymiarach mniej więcej 25 na 35 cm wykładamy papierem. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy.

  2. Obrane jabłka kroimy w kosteczkę i dusimy z niewielkim dodatkiem wody, po przykryciem na średnim ogniu. Gdy zaczną się rozpadać – blendujemy na gładki mus. Wyłączamy ogień, dodajemy galaretki do gorącej masy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy cukru. Jabłka zostawiamy do wystudzenia, a gdy osiągną temperaturę pokojową wylewamy na biszkopt i wkładamy całość do lodówki.

  3. Śmietankę przed ubiciem chłodzimy (polecam nawet włożenie jej na 20 – 30 minut to zamrażarki), dopiero wtedy dodajemy cukier i przystępujemy do ubijania. Gdy masa będzie sztywna, rozpuszczoną na niewielkim ogniu żelatynę łączymy z 2 łyżkami bitej śmietany i wlewamy do całej miski – szybko miksujemy przez parę sekund. Bitą śmietanę wykładamy na stężały mus. Dowolnie ozdabiamy i wkładamy do lodówki do stężenia. Czekoladę z dodatkiem wody i oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja użyłam deserowej, wybierzcie dowolną – mleczną, białą), gdy będzie gładka, oblewamy nią ciasto. Tak przygotowane wkładamy jeszcze na pół godziny do lodówki po czym możemy przystąpić do krojenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pacyfon 12 września 2016 Zrobiłam. rewelacja! przepis czytelny :)prosty a ciasto przepyszne.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 31 sierpnia 2016 Pyszności,bardzo taką lubię.A do jabłeczników nie dodaję cynamonu bo go nie lubimy.
Ślicznie się prezentuje.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń