Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 2617
Dodano: 08.04.2020
Odsłon: 9742
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, masło i cukier wanilinowy. Ciasto posiekać nożem. Następnie dodajemy żółtka i proszek do pieczenia wymieszany z kwaśną śmietaną. Ciasto wyrabiamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i stawiamy na mały ogień, tak by delikatnie się smażyły. Po chwili dodajemy brązowy cukier oraz cynamon (wedle uznania). Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zgasić ogień i odstawić do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (góra – dół). Zimne ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Po upływie 10 minut wyciągamy podpieczony spód i wykładamy na niego podsmażone jabłka. Wyrównujemy wierzch i równomiernie na całą powierzchnię ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 minut.
Po 50 minutach wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ciasto ostygnie. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Fantastycznie smakuje na zimno, a także na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 09 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Cudowna szarlotka :)2 Kto głosował? | Odpowiedz