Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka przekładana z orzechami

Szarlotka przekładana z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 6136

Dodano:

Odsłon: 2443

Ciasto marzenie-zawsze wychodzi,pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje.

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm
  • 3 SPODY
  • -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
  • -3 jajka -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szkl cukru
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny
  • MASA JABŁKOWA
  • -1,5-2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka
  • MASA ORZECHOWA
  • -200g orzechów włoskich posiekanych -3 łyżki cukru -3 łyżki miodu
  • -3 łyżki mleka -80g masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.


  2. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki.
    Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut.
    Tak postępujemy z pozostałym ciastem-mamy mieć 3 spody.

  3. MASA JABŁKOWA

    Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Jeśli puszczą dużo soku trzeba go trochę odlać.Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek.

  4. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód

    Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.

  5. MASA ORZECHOWA

    Wszystkie składniki masy dajemy do garnka i wszystko gotujemy na małym ogniu do momentu lekkiego zgęstnienia i ściemnienia masy.Ważne by nie dopuścić do powstania karmelu bo potem musielibyśmy kuć ciasto kilofem :D

  6. orzechy wykładamy na ciasto i całość studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

  7. Ciasto pięknie się kroi,pięknie wygląda a smakuje wręcz cudownie :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń