Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie krucha, rozpływająca się w ustach szarlotka. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta :)
Ciasto:
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały , puszysty krem.
Do miski przekładamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy masło i dobrze siekamy. Następnie dodajemy śmietanę, ubite jajka i zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki.
Nadzienie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Gdy jabłka zaczynają się rozpadać dodajemy cukier do smaku i cynamon. Pod koniec wsypujemy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części większą i mniejszą.
Większą wałkujemy i wykładamy na dużą blachę (wykładamy papierem do pieczenia)
Podpiekamy ok. 10 - 15 minut w 200 st. C aż lekko się zarumieni. Mniejszą część ciasta chowamy do lodówki.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dobrze ubijamy (5 minut) Pod koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Końcowe składanie i pieczenie:
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, smarujemy bezę, ścieramy ciasto z lodówki.
Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st. C ustawienie góra dół.
Smacznego :)
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 13
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 12
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3185
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 13
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 12
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3185
Składniki
Ciasto: Jajka i żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały , puszysty krem. Do miski przekładamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy masło i dobrze siekamy. Następnie dodajemy śmietanę, ubite jajka i zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki.
Nadzienie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Gdy jabłka zaczynają się rozpadać dodajemy cukier do smaku i cynamon. Pod koniec wsypujemy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie ciasta do pieczenia: Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części większą i mniejszą. Większą wałkujemy i wykładamy na dużą blachę (wykładamy papierem do pieczenia) Podpiekamy ok. 10 - 15 minut w 200 st. C aż lekko się zarumieni. Mniejszą część ciasta chowamy do lodówki.
Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dobrze ubijamy (5 minut) Pod koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Końcowe składanie i pieczenie: Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, smarujemy bezę, ścieramy ciasto z lodówki. Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 158
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 180