Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 4865

Dodano:

Odsłon: 6136

Ciasto z dużą ilością jabłek i z budyniową kratką na wierzchu

Składniki

  • Budyń:
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g oleju
  • 280 g mąki
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z budyniem

Przygotowanie

  1. Budyń

    W misce roztrzep jajko z cukrem, dodaj skrobię i połowę mleka
    Drugą połowę mleka zagotuj i na gotujące się mleko wlej rozmieszane wcześniej składniki, ugotuj budyń
    Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj do połączenia

  2. Ciasto

    Jabłka obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki
    Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min)
    Wlej olej i zmiksuj do połączenia
    Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj krótko do połączenia
    Dodaj pokrojone wcześniej jabłka i wymieszaj aż wszystko dobrze się połączy
    Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
    Budyń przełóż do worka cukierniczego bez końcówki
    Na ciasto wyciskaj budyń tworząc kratkę
    Piecz w 180°C przez ok 30 min do suchego patyczka

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń