Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z migdałami i lodami waniliowymi zapiekana w kokilkach:

Szarlotka z migdałami i lodami waniliowymi zapiekana w kokilkach:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2727

Dodano:

Odsłon: 380

Tak przygotowana szarlotka to przysmak mojej rodziny. Znika ze stołu błyskawicznie bo świetnie smakuje podana na gorąco z kulką waniliowych lodów.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • odrobina soli
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek (szara reneta)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • Dodatkowo:
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki tartej bułki (do posypania podpieczonego ciasta)
  • masło do wysmarowania kokilek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zarobić i po owinięciu folią włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
    Po tym czasie cienko rozwałkować i wyłożyć dno kokilek wysmarowanych masłem.
    Podpiec w tem. 200 stopni przez 15 minut.
    Po ostygnięciu- posypać tartą bułką.

  2. Jabłka obrać , pokroić w kostkę i uprażyć razem z cukrem, cynamonem, skórką i sokiem cytrynowym.
    Nakładać po 2-3 łyżki do każdej kokilki na podpieczone ciasto.
    Na jabłkach ułożyć resztę ciasta i rozsypać płatki migdałowe.
    Piec jeszcze 20 minut w tem. 200 stopni.
    Podawać gorące z kulką waniliowych lodów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń