Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon rabarbarowy rozpoczęty. Dziś pora na szybką szarlotkę z rabarbarem, Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne. Kto lubi smak rabarbaru w cieście, powinien wypróbować tę szarlotkę z rabarbarem. Ciasto idealne do popołudniowej kawy czy też jako słodka przekąska na grilla.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 905
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 905
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Łączymy ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Mieszamy
Do suchych składników dodajemy masło ( z lodówki ) pokrojone na mniejsze kawałki. Zagniatamy z mąką, aż powstaną grudki. Wówczas dodajemy pozostałe składniki: jajko i śmietanę i wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto ( będzie dość klejące - możemy obsypać je łyżką mąki i wyrabiać, aż będzie jednolite )
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Przygotowujemy owoce: rabarbar myjemy, obieramy cieniutko z wierzchniej skórki i kroimy w centymetrowe kawałki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar łączymy z jabłkami, mieszamy
Do owoców dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Na koniec wszystko oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby równomiernie obtoczyła owoce
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odcinamy z niego 2/3 i wałkujemy na placek nieco większy niż nasza tortownica / blaszka. Ja upiekłam to ciasto w formie kwadratowej o wymiarach 25x25 cm z odpinaną obręczą. Ja ciasto wałkuję od razu na papierze do pieczenia i potem przenoszę razem z papierem do formy. Brzegi ciasta powinny zachodzić na ścianki na wysokość 1-1,5 cm
Ciasto w blaszce nakłuwamy widelcem i przekładamy na niego owoce, pomijając sok, który zdążą puścić. Owoce wyrównujemy
Pozostałą 1/3 ciasta przeznaczamy na zakrycie owoców. Ja odrywam po kawałeczku ciasta, rozpłaszczam go w palcach i takimi małymi kawałeczkami przykrywam owoce. Owoce nie muszą być całkiem przykryte, bo ciasta nie ma zbyt dużo, więc będą widoczne między fragmentami ciasta
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem