Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybki sernik z ricotty"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 918
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 918
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Serek ricotta przełóż do miski, rozmiksuj na gładką i puszystą masę. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, partiami dosypuj cukier puder oraz cukier waniliowy.
Bitą śmietanę połącz delikatnie z serkiem ricotta. Odstaw do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła. Przygotuj prostokątną formę. Wyłóż ją pergaminem.
Na spodzie formy rozłóż równą warstwę herbatników. Posmaruj je cienko dżemem malinowym (lub innym, np. z czarnej porzeczki). Posmaruj częścią kremu. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Na nich znów rozsmaruj dżem oraz krem serowy.
Ułóż trzecią warstwę herbatników. Pozostały krem serowo-śmietanowy podziel na pół. Jedną częścią posmaruj herbatniki. Drugą połącz z kilkoma kroplami soku malinowego.
Malinowy krem przełóż do szprycy cukierniczej. Udekoruj wierzch przekładańca.
12 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 420 kcal, cena 1,70 zł.
Spód z ciastek
Herbatniki (oraz np. zbożowe ciasteczka) możesz też wykorzystać do przygotowania kruchego spodu do sernika. Pokrusz je bardzo drobno, rozbij tłuczkiem lub rozwałkuj (najlepiej w woreczku foliowym) i zagnieć razem z masłem. Przygotowaną masą wylep spód formy. Schładzaj w lodów- ce lub piecz razem z masą serową.Źródło: Świat kobiety