Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz przygotować słodką przekąskę na popołudnie albo szukasz pomysłów na tłusty czwartek, to zrób szybkie faworki. Udadzą się każdemu, nawet osobom bez zacięcia do wypieków. Zamiast kupować gotowych chruścików ze sklepu, postaw na proste składniki i domowe przygotowanie. Ciasto jest kruche, delikatnie, a także odpowiednio słodkie. Dzięki temu każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Faworki domowe mają też charakterystyczny kształt, czyli paseczki są skręcone i mają dziurkę pośrodku. To nie tylko tradycyjne rozwiązanie, ale też bardzo praktyczne. Dzięki temu ciasto na faworki równomiernie się usmaży.
Szybkie faworki to jeden z tych przepisów na desery, który kojarzy się z domowym wypiekiem, karnawałem, zajadaniem się słodkościami wśród najbliższych, a także babciną kuchnią pachnącą smażącym się ciastem. Na początku może wydaje się dość pracochłonny, ale to tylko pierwsze wrażenie. Tak naprawdę zarówno składniki, jak i przygotowanie, nie sprawią ci większego problemu.
Kluczem do sukcesu jest dobrze wyrobione ciasto, cienko rozwałkowane i krótko smażone w odpowiednio nagrzanym tłuszczu. Dzięki dodatkowi spirytusu lub octu szybkie faworki nie chłoną nadmiaru tłuszczu. W naszym przepisie założyliśmy także dodatek śmietany i masła, które czynią ciasto bardziej elastycznym i łatwiejszym do formowania. Dzięki temu bez problemu poradzisz sobie z rozwałkowaniem.
W przepisie na faworki każdy składnik pełni określoną, ważną rolę - to właśnie ich odpowiednie proporcje i połączenie sprawiają, że ciasto wychodzi kruche, lekkie i przyjemnie napowietrzone. Podstawą jest oczywiście mąka pszenna, najlepiej typu 450 lub 500. Jest delikatna, dobrze przesiana, dlatego pozwala uzyskać gładkie, elastyczne ciasto na faworki. Żółtka jajek nadają ciastu odpowiedniego koloru i struktury. Pozostałe białka możesz wykorzystać do innych przepisów, np. domowej bezy.
Niezwykle ważna jest łyżeczka alkoholu - w tym przypadku wódki lub spirytusu. Nie tylko nadaje lekkiego wytrawnego aromatu, ale przede wszystkim zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Postaraj się nie pomijać go w naszym prostym przepisie na chruściki. Ocet z kolei poprawia kruchość ciasta, a masło i cukier waniliowy dodają wyjątkowego smaku. Oczywiście nie mogło też zabraknąć proszku do pieczenia, który sprawia, że faworki są puszyste. Na koniec - cukier puder - obowiązkowy do posypania jeszcze lekko ciepłych faworków, który nadaje im nie tylko słodki smak, ale też piękny wygląd.
Szybkie faworki, które udadzą się każdemu, nie wymagają specjalnych umiejętności. Za to przyda się odpowiedni sprzęt. Do cięcia prostokątów przygotuj sobie ostry nóż albo radełko z falowanym ostrzem, dzięki któremu zrobisz prawdziwe faworki z charakterystycznymi ozdobnymi krawędziami. Zorganizuj sobie wałek i miejsce na blacie do rozwałkowywania ciasta. Oczywiście do smażenia przyda ci się rondelek - najlepiej z wysokimi brzegami. Dzięki temu olej nie będzie pryskać na boki. Możesz też użyć specjalnego garnka do smażenia na głębokim oleju z koszyczkiem, który znacznie ułatwi przygotowywanie prawdziwych faworków i ich wyciąganie. Jeśli o tym mowa, przydadzą ci się ręczniki papierowe do odsączania.
W przepisie na dobre faworki najważniejsze jest wyrobienie ciasta. Powinno być gładkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. Nie wystarczy tylko zagnieść składników. Warto przez kilka minut ubijać ciasto wałkiem, mocno spłaszczając je i ponownie składając. To właśnie ta czynność odpowiada za późniejszą kruchą konsystencję szybkich faworków i charakterystyczne bąbelki powietrza w strukturze ciasta.
Rozwałkowanie to kolejna istotna kwestia. Ciasto należy wałkować bardzo cienko - najlepiej do grubości maksymalnie około 3-4 mm. Zbyt grube faworki będą twarde i mało kruche. W trakcie pracy warto lekko podsypywać stolnicę mąką, aby ciasto się nie kleiło, ale nie przesadzać z jej ilością, bo może to wpłynąć na smak.
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 129
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 50
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 129
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 50
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę albo do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj łyżkę masła, żółtka, mietanę, cukier waniliowy, alkohol i ocet.
Wyrabiaj ciasto energicznie, spłaszczając je i zagniatając ponownie. Co jakiś czas uderz je wałkiem, aby były widoczne pęcherzyki powietrza z zewnątrz. Konsystencja powinna być gładka. Uformuj kulę i odłóż ciasto na 5 minut, aby odpoczęło.
Teraz posyp blat mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm. W razie potrzeby, podsypuj mąką, aby się nie kleiło.
Pokrój ciasto ostrym nożem w paski. Powinny mieć około 10 centymetrów długości i kilku centymetrów szerokości. Wytnij na środku otwór, aby przewinąć przez niego jeden koniec. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Partiami wkładaj faworki. Smaż szybko, aż się zrobią złociste z obydwóch stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.