Do góry

Desery Przepis na:

Szyszki, czyli piernikowe muffiny

Szyszki, czyli piernikowe muffiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 2910

Dodano:

Odsłon: 767

Piernikowe muffiny wzmocnione kostkami czekolady i pokryte prażonymi migdałami.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 75 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 150 g miodu
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 6 kostek ciemnej czekolady( można zamienić na orzechy)
  • płatki migdałów
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni( termoobieg na 160 stopni). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao.

  2. Masło, cukier, miód i mleko dajemy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Mąkę z przyprawami dodajemy do ostygniętej masy i krótko mieszamy. Kostki czekolady kroimy na pół. Formę na muffiny( 12) wykładamy papilotkami. Masę wkładamy do papilotek i w środek każdej wkładamy pół kostki czekolady.

  4. Pieczemy około 20 minut. Muffiny odstawiamy do ostygnięcia.

  5. Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni. Chwilę studzimy, a następnie wtykamy w muffiny( jak dachówki) na kształt szyszki. Możemy posypać po wierzchu kakao. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2017 Ho, ho, ho, biorę talerzyk, by mieć więcej siły do pracy xD Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń