Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Terrina po alzacku z galaretką winno-imbirową"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 207
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 207
Składniki
Do garnka włóż umyte, osuszone mięso, pokrojoną cebulę. Dodaj sól, pieprz, pieprz kajeński, łyżeczkę startej gałki muszkatołowej, szczyptę cynamonu oraz utłuczone w moździerzu goździki, imbir i liście laurowe. Wlej wino, wymieszaj, przykryj i odstaw na 8 godzin.
Mięso wyjmij z marynaty, trzykrotnie przepuść przez ma- szynkę. Dopraw, wymieszaj z żółtkami i pianą z białek. Umieść w natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formie, przykryj folią aluminiową, piecz godzinę w temperaturze 180 st. C.
Przecedzoną marynatę zagotuj. Wymieszaj z namoczoną w 2 łyżkach wody żelatyną. Ostudź. Na dno formy wlej tężejącą galaretkę.
Gdy zastygnie, włóż pasztet i oblej go resztą galaretki. Pozostaw na noc w lodówce. Podawaj udekorowany rozmarynem lub tymiankiem i zielonym pieprzem.
RADA: Pasztet można za piec w gotowym cieście francuskim. Marynatę wykorzystaj do zrobienia sosu.Źródło: Olivia