Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na przepyszne, wilgotne ciasto bez pieczenia. Przygotujemy tiramisu z charakterystycznym kremem z żółtek i mascarpone, a dla nadania całości letniego klimatu, do namoczenia biszkoptów użyjemy musu truskawkowego. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Biszkopty są mięciutkie i przechodzą smakiem kremu. Kakao wprowadza delikatne nuty czekolady, a mus – świeżość truskawek. Według mnie to idealne ciasto na specjalne okazje.
mikser, garnek, miska odporna na wysokie temperatury, szklane pojemniki
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 369
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 95
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 423
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 369
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 95
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 423
Składniki
Przygotuj krem jajeczny. Na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody postaw odporną na wysokie temperatury miskę. Wlej do niej 6 dużych żółtek i ubijaj je za pomocą miksera, aż delikatnie zwiększą swoją objętość. Kiedy to nastąpi, dodaj partiami 90 g cukru, za każdym razem miksując krem do całkowitego połączenia składników. Po dodaniu całego cukru żółtka powinny stać się gęste, jasne i puszyste.
Żółtka zdejmij z rondelka i odstaw na blat. Ucieraj je za pomocą miksera przez kolejną minutę, do lekkiego przestudzenia masy jajecznej.
750g mascarpone przełóż do dużej miski i delikatnie rozluźnij je za pomocą sylikonowej szpatułki. Dodaj do niego utarte żółtka – rób to powoli, po jednej, góra dwie łyżki. Składniki kremu za każdym razem mieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki do uzyskania jednolitej masy. Po połączeniu mascarpone z wszystkimi żółtkami odstaw miskę na chwilę do lodówki.
Przygotuj mus truskawkowy. Do szerokiego dzbanka przełóż 300g truskawek, wlej do nich 70 ml limoncello i zblenduj na gładki płyn. Jeśli deser mają jeść dzieci, likier cytrynowy możesz zamienić na świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Złóż tiramisu. Na dnie naczynia ułóż biszkopty nasączone w musie truskawkowym. Biszkopty nasączaj przez około 3 sekundy. Układaj je najciaśniej, jak to tylko możliwe. Na biszkopty wylej cienką warstwę masy serowo – jajecznej. Użyj jej tylko tyle, żeby przykryć ciastka i utworzyć w miarę równą, ale cienką warstwę. Masę serowo – jajeczną posyp solidną ilością ciemnego kakao.
Na tak przygotowanej warstwie kakao ponownie ułóż biszkopty nasączone w musie truskawkowym. Powtarzaj resztę kroków do uzyskania trzech warstw złożonych z namoczonych ciastek, masy jajeczno – serowej i kakao. Tak przygotowane tiramisu odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po nocy spędzonej w lodówce, tuż przed podaniem, udekoruj ciasto jeszcze kilkoma truskawkami.
Smacznego!