Do góry

Desery Przepis na:

Torcik chałwowo-czekoladowy

Torcik chałwowo-czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 4344

Dodano:

Odsłon: 10749

Łatwy torcik do wykonania w domu. Jest smaczny i nie za słodki. Serdecznie polecam..

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szkl. mleka 2%
  • 100 g chałwy
  • 1-2 łyżki zmielonych drobno orzeszków ziemnych
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je mikserem, ze szczyptą soli, na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Gdy masa wyraźnie zbieleje i powiększy objętość dodać dwie łyżki wody i wmieszać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Piec w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 30-35 minut

  2. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół. W międzyczasie ugotować w dwóch szklankach mleka budyń czekoladowy. Wystudzić go. Należy kilka minut mieszać, aby nie powstał kożuszek. Miękkie mało utrzeć mikserem
    z cukrem pudrem, a potem dodawać po łyżce zimnego budyniu. Nadal ucierać, aż powstanie gładki krem. Posmarować nim dolny blat biszkoptu. Rozłożyć na nim połowę kawałków chałwy. Przykryć górnym blatem. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach torciku. Z reszty chałwy zrobić małe kulki i przyozdobić tort. Wierzch posypać zmielonymi orzeszkami. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń