Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy torcik do wykonania w domu. Jest smaczny i nie za słodki. Serdecznie polecam..
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 435
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 780
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 435
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 780
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je mikserem, ze szczyptą soli, na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Gdy masa wyraźnie zbieleje i powiększy objętość dodać dwie łyżki wody i wmieszać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Piec w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 30-35 minut
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół. W międzyczasie ugotować w dwóch szklankach mleka budyń czekoladowy. Wystudzić go. Należy kilka minut mieszać, aby nie powstał kożuszek. Miękkie mało utrzeć mikserem z cukrem pudrem, a potem dodawać po łyżce zimnego budyniu. Nadal ucierać, aż powstanie gładki krem. Posmarować nim dolny blat biszkoptu. Rozłożyć na nim połowę kawałków chałwy. Przykryć górnym blatem. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach torciku. Z reszty chałwy zrobić małe kulki i przyozdobić tort. Wierzch posypać zmielonymi orzeszkami. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.