Do góry

Desery Przepis na:

Torcik serowy

Torcik serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48539

Dodano:

Odsłon: 1342

Ciasto kruche, ser biały i owoce.

Składniki

  • ciasto: margaryna 15 dkg, mąka tortowa 20 dkg, cukier 6 dkg, żółtko 1 szt
  • krem: mleko 300 ml, cukier 10 dkg, budyń waniliowy 1 op, ser biały 30 dkg, cukier wanil. 1 op
  • truskawki (u mnie z kompotu)
  • brzoskwinie w syropie 1 puszka
  • galaretka truskawkowa 1 op
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z margaryny, żółtka, mąki i cukru należy zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim dno tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
    Ser biały zmielić. Zagotować 200 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozprowadzić budyń. Zawiesinę wlać do mleka, całość mieszać dość dynamicznie, do momentu aż budyń zrobi się gęsty. Do ciepłego jeszcze budyniu dodać, zmielony wcześniej, ser biały.
    Pozostawioną część ciasta rozwałkować na podłużny pas. Tak przygotowanym ciastem oblepić obwód formy. Środek napełnić połową kremu serowego. Następnie ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie (część zostawić do dekoracji), przykryć pozostałym kremem. Ciasto wstawić do piekarnika, piec przez 40- 50 minut, w temperaturze 180 stopni. Schłodzić w tortownicy. Galaretkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (zamiast pół litry, użyłam 250 ml wody).
    Wierzch ciasta udekorować truskawkami i brzoskwiniami, zalać tężejącą galaretką.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń