Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik słynnej siostry Anastazji
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Składniki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem dodając kolejno żółtka, a gdy masa będzie zmiksowana dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywno- i dzieląc na trzy dodajemy stopniowo do czekoladowej masy. Ciasto wykładamy do 4 jednakowych blaszek lub pieczemy turami ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Jaja z cukrem ubijamy na parze, tak długo aż piana będzie lśniąca. Odstawiamy do studzenia. Masło ucieramy dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną, czekoladę i alkohol do smaku. Ciasto nasączamy delikatnie naparem z kawy i tego samego alkoholu. Wykładamy na pierwszy blat 1/4 masy, przykrywamy drugim wykładamy masą, nakrywamy trzecim plackiem a następnie postępując tak samo wykładamy czwarty blat. Na górze ozdabiam czekoladę.