Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik śliwkowy z czekoladą"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 714
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 74
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 714
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 74
Składniki
Czekoladę połam i stop z masłem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy czekoladowej. Wbij jajka. Dodaj 100 g zwykłego cukru, jeden waniliowy i szczyptę soli. Zmiksuj.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wysmaruj tłuszczem i rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz ok. 25 minut.
Upieczony spód wyjmij i wystudź. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw, by spęczniała. Do garnka wrzuć skórkę z cytryny i goździki. Wlej wino, wsyp śliwki oraz 60 g cukru. Gotuj 5 minut, po czym usuń skórkę cytrynową i goździki.
Następnie masę śliwkową przelej do miski. Dodaj jeszcze 2/3 spęczniałej żelatyny i mieszaj, aż się rozpuści.
Śmietanę ubij z łyżką cukru i drugim cukrem waniliowym. Wsyp cynamon. Resztę żelatyny rozpuść, podgrzewając, i połącz ją z bitą śmietaną.
Ciemny spód znów ułóż w formie. Wyłóż połowę bitej śmietany i masy śliwkowej. Przykryj resztą kremu śmietanowego i pozostałą masą ze śliwek. Wstaw do lodówki.
Czas przygotowania: 90 min.
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 420 kcalŹródło: Na żywo