Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik śmietanowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 205
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 205
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 8 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z kakao, porcjami wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj ciasto łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 35 minut. Śmietanę podgrzej z resztą cukru, rozpuść w niej czekoladę. Mocno schłodź w lodówce. Gotowy biszkopt studź 20 minut w tortownicy, potem przełóż ciasto na kratkę kuchenną i pozostaw do wystygnięcia.
W tym czasie truskawki umyj, usuń szypułki, odłóż 16 sztuk do dekoracji, resztę owoców potnij w cienkie plasterki. Zimny biszkopt pokrój na 4 krążki. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno. Krążki ciasta posmaruj konfiturą. Ustaw jeden na drugim, przekładając truskawkami i kremem czekoladowym. Wstaw do lodówki na. 3 godz.
Polewę czekoladową stop według przepisu podanego na opakowaniu. Posmaruj nią wierzch ciasta. Tort udekoruj odłożonymi truskawkami. Dodatkowo możesz je ozdobić paseczkami stopionej białej polewy czekoladowej.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie ok. 3 godzin . 1 porcja ok. 300 kcal.Źródło: Tina