Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik z kruszonką i orzechami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 176
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 89
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 176
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 89
Składniki
Najpierw pokrój i obierz dynię, a następnie usuń część miąższu z nasionami. Potem pokrój ją w kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z dżemem morelowym oraz jednym jajkiem.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone miękkie masło, wbij jajko. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Do dużej miski wsyp: mąkę, mielone orzechy laskowe, dołóż masło oraz cukier trzcinowy. Zagniatając dłońmi, wyrób sypką kruszonkę.
Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką okrągłą formę na ciasto. Rozprowadź na cieście nadzienie dyniowe, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
Piecz placek ok. 45 minut, potem odstaw do ostygnięcia. Przestudzony posyp cukrem pudrem i pokrój. Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 360 kcal.Źródło: Na żywo