Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik z makiem i morelami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 170
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 170
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Połam biszkopty i zmiel. Włóż je do misy, zwilż rumem i dodaj miękkie masło. Zagnieć sztywne ciasto. Tortownicę wysmaruj olejem. Masę rozłóż na dnie formy i dobrze dociśnij.
Utrzyj krem z twarogu, śmietany i cukru pudru. Wsyp skórkę z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Mleko z cukrem zwykłym i wanilinowym zagotuj, dodaj mak i podgotuj. Przełóż napęczniałą żelatynę, wymieszaj.
Krem twarogowy połącz z ciepłym kremem makowym z żelatyną i wymieszaj. Wylej całość na biszkoptowy spód i schłódź. Resztę żelatyny namocz w zimnej wodzie. Dżem rozgrzej i połącz z żelatyną. Wymieszaj, poczekaj, aż wystygnie i wylej na powierzchnię stężałego kremu makowego. Wstaw do lodówki, a potem zdejmij tortownicę.
Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 310 kcal.Źródło: Na żywo