Do góry

Desery Przepis na:

Torciki nugatowe

Torciki nugatowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Torciki nugatowe"

Składniki

  • Na 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka
  • 50 g + 70 g cukru 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao. Do przełożenia: 350 g kremu nugatowego
  • 50 g masła. Na dekoracje: 500 g białej plastycznej masy cukrowej
  • czerwony i zielony barwnik spożywczy
  • cukier puder do oprószenia stolnicy
  • 12 dag masy marcepanowej
  • 1 łyżeczka kakao. Dodatkowo: papier do pieczenia
  • szpachelka cukiernicza
  • wyciskarka do czosnku/maszynka do makaronu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: czekoladę posiekaj. Mleko podgrzej z 50 g cukru, rozpuść w nim czekoladę. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masło utrzyj z 70 g cukru. Kolejno wbij jajka, dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej czekoladowe mleko, wymieszaj ciasto mikserem.

  2. Przelej na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na 12 minut. Po wystudzeniu z placka wytnij 20–24 krążki o średnicy 6 cm. 2. Krem do przełożenia tortu: krem nugatowy podgrzej, wymieszaj z masłem. Odstaw do wystudzenia. Kiedy masa zacznie ponownie gęstnieć, posmaruj nią krążki ciasta i ułóż po 5–6, jeden na drugim. Wstaw do lodówki na 3–4 godziny.

  3. Dekoracje: masę cukrową zagnieć, 400 g masy ufarbuj na czerwono. Następnie rozwałkuj ją na 4 placki o grubości 4 mm i średnicy ok. 20 cm.

  4. Przykryj nimi torciki, dobrze dociśnij do wierzchu i boków ciasta. Wygładź starannie szpachelką cukierniczą. Wystające brzegi odetnij i odłóż, zrobisz z nich kapelusze muchomorów.

  5. Muchomorki: zagnieć 80 g masy marcepanowej z kakao. Podziel na 8 porcji i uformuj nóżki muchomorów. Z czerwonej masy cukrowej zrób 8 kulek, placem wgnieć w nich dołeczki i uformuj kapelusze grzybków. Dołeczki posmaruj lekko wodą, przyklej kapelusze do nóżek.

  6. Białe kropki i trawa: resztę masy cukrowej rozwałkuj na placek grubości 1–2 mm, podsypując lekko cukrem pudrem. Wytnij z niego kółka różnej wielkości (możesz to zrobić, używając końcówek szprycy cukierniczej).

  7. Posmaruj kropki wodą, poprzyklejaj do torcików i kapeluszy muchomorków. Pozostałe 40 g masy marcepanowej ufarbuj na zielono. Podziel na 4 porcje, przeciśnij np. przez wyciskarkę do czosnku lub maszynkę do makaronu. Kępki marcepanowej trawy ułóż obok grzybków.

  8. W zastępstwie

  9. Jeśli nie masz specjalnej szpachelki cukierniczej potrzebnej do wygładzania masy cukrowej i marcepanowej, możesz zamiast niej użyć szerokiego noża o zaokrąglonej końcówce, np. do masła.

    Źródło: Twój Styl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń