Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort bezowo-karmelowy"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 146
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 146
Składniki
Ciasto: do masła dodaj mleko, cukier i drożdże, wymieszaj. Mąkę i sól wsyp do miski. Wbij jajko, dodaj zaczyn. Wyrób mikserem. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt, zwiń rulon, pokrój w plasterki.
Ułóż je płasko w natłuszczonej tortownicy o śr. 24 cm. Piecz 30 min w 200 st. Placek ostudź. Karmel: stop masło, dodaj miód i cukier. Gotuj 3 min. Wlej śmietanę, wymieszaj, gotuj jeszcze 2 min, aż sos zgęstnieje.
Krem: schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Bezy pokrusz, wanilię rozetnij, wyskrob ziarenka. Razem z bezami dodaj do śmietany, wymieszaj. Poncz: miód rozpuść w 1/3 szkl. ciepłej wody, dodaj sok z cytryny. Nasącz tym biszkopty.
Biszkopty posmaruj śmietaną, polej sosem karmelowym i ułóż jeden na drugim. Na wierzchu ułóż drożdżowy ślimaczkowy placek. 1 łyżkę miodu lekko podgrzej, wymieszaj z likierem i posmaruj tym wierzch torciku tuż przed podaniem.Źródło: Tina