Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort bezowy"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 258
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 82
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 258
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 82
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Składniki
Beza: białka ubijaj na sztywno, dodając po łyżce cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszaj. Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi o śr. 25 cm. Uformuj z piany dwa koła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz 5 min. Zmniejsz do 120°C, susz półtorej godziny.
Krem: z cytryn zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, wlej do garnka. Dodaj cukier, żółtka, jajka i mąkę ziemniaczaną. Mieszając, zagotuj. Dodaj olej, wymieszaj, gotuj około dwóch minut, aż krem zgęstnieje. Ostudź. Krem zmiksuj, dodając serek mascarpone.
Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj do kremu, wymieszaj. Ostudzone blaty bezowe posmaruj kremem, ułóż jeden na drugim, lekko dociśnij. Udekoruj borówkami.
Czas przygotowania 120 min, ilość porcji 8, cena za porcję 2 złŹródło: Chwila dla Ciebie