Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2611
Dodano: 22.06.2011
Odsłon: 28413
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Biszkopt cappuccino: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier i pod koniec ubijania żółtka wymieszane z wodą oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą cappuccino. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 blaty (użyłam formy o wymiarach 38 x 23 cm) - temp. 180-200 stopni, ok. 20-25 minut.
Biszkopt jasny: białka zalać wrzącą wodą, ubić na sztywno. Dodawać cukier, a pod koniec żółtka i mąki wymieszane z proszkiem. Upiec blat - 170 stopni, ok. 20-30 minut.
Masa: galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami na sztywno. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę i cappuccino.
Kolejność: blat cappuccino - krem - blat jasny - krem - blat cappuccino - krem - starta gorzka czekolada.
Przepis na blaty cappuccino i krem pochodzi z książki s. Anastazji. Ciasto nie jest bardzo słodkie, a dodatek galaretki cytrynowej do kremu doskonale komponuje się z resztą. Tort przygotowaliśmy wieczorem, całą noc spędził w lodówce.
Smacznego. :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Mole3 23 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Zapraszam. :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 23 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
pyszności proszę kawałeczek .....1 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 22 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda rewelacyjnie, ja bardzo lubię takie pyszności -do ulubionych1 Kto głosował? | Odpowiedz