Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki torcik, który zrobiliśmy na specjalną okazję. :)
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 193
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 193
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Składniki
Biszkopt cappuccino: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier i pod koniec ubijania żółtka wymieszane z wodą oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą cappuccino. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 blaty (użyłam formy o wymiarach 38 x 23 cm) - temp. 180-200 stopni, ok. 20-25 minut.
Biszkopt jasny: białka zalać wrzącą wodą, ubić na sztywno. Dodawać cukier, a pod koniec żółtka i mąki wymieszane z proszkiem. Upiec blat - 170 stopni, ok. 20-30 minut.
Masa: galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami na sztywno. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę i cappuccino.
Kolejność: blat cappuccino - krem - blat jasny - krem - blat cappuccino - krem - starta gorzka czekolada.
Przepis na blaty cappuccino i krem pochodzi z książki s. Anastazji. Ciasto nie jest bardzo słodkie, a dodatek galaretki cytrynowej do kremu doskonale komponuje się z resztą. Tort przygotowaliśmy wieczorem, całą noc spędził w lodówce.
Smacznego. :)