Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam torcik jaki zrobiłam na 50 urodziny mojej kuzynce. Torcik ozdobiony owocami, w środku masa śmietankowo - serowa. Torcik wyszedł bardzo smaczny a solenizantka zadowolona.
tortownica, mikser, łyżka drewniana, sito,
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 279
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29116
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 180
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 80
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 279
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29116
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 180
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 80
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek , następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając. Mąkę mieszamy z kakao , proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiewamy do masy białkowej i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 - 50 min w temp.180 stopni. ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy, opuszczamy na podłogę z wysokości około 40 - 50 cm , wtedy biszkopt nam nie opadnie. Studzimy i kroimy na trzy blaty. Blaty nasączamy sokiem wiśniowym. Masa śmietanowo - serowa ; Schodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, dodajemy rozpuszczoną żelatynę a pod koniec porcjami delikatnie łączymy z serem. Składanie tortu; Spodni blat po nasączeniu smarujemy wiśniami w żelu, nakładamy część masy śmietankowo -serowym, nakładamy drugi blat, robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat i dokładnie dociskamy. Cały tort smarujemy masą śmietanowo - serową. Boki obsypujemy uprażonym kokosem. Tort dekorujemy koralikami, ubitą śmietaną i owocami według swojego uznania.