Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort orzechowy z czekoladą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Składniki
Żółtka utrzyj z połową cukru. Białka ubij na sztywno, dodaj resztę cukru i dalej ubijaj. Połącz obie masy z przesianą mąką, posiekanymi orzeszkami i połową startej czekolady.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, przelej przygotowane ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Biszkopt ostudź, przekrój na trzy blaty.
300 ml kremówki ubij na sztywno (w razie potrzeby, dosłódź do smaku). Dodaj resztę startej czekolady, wymieszaj. Powstałą masą przełóż blaty biszkoptowe, dociśnij. Tort odstaw do lodówki do stężenia.
Pozostałą kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Posmaruj wierzch i boki tortu. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Obsyp boki tortu. Polewę czekoladową rozpuść według przepisu. Polej wierzch tortu.
Ozdób resztą bitej śmietany (przełóż ją do szprycy) i dowolnymi owocami.
czas ok. 80 min; porcja – 400 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety