Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort orzechowy z czekoladą"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2818
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2818
Składniki
Żółtka utrzyj z połową cukru. Białka ubij na sztywno, dodaj resztę cukru i dalej ubijaj. Połącz obie masy z przesianą mąką, posiekanymi orzeszkami i połową startej czekolady.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, przelej przygotowane ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Biszkopt ostudź, przekrój na trzy blaty.
300 ml kremówki ubij na sztywno (w razie potrzeby, dosłódź do smaku). Dodaj resztę startej czekolady, wymieszaj. Powstałą masą przełóż blaty biszkoptowe, dociśnij. Tort odstaw do lodówki do stężenia.
Pozostałą kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Posmaruj wierzch i boki tortu. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Obsyp boki tortu. Polewę czekoladową rozpuść według przepisu. Polej wierzch tortu.
Ozdób resztą bitej śmietany (przełóż ją do szprycy) i dowolnymi owocami.
czas ok. 80 min; porcja – 400 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety