Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort orzechowy z rumem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 160
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 160
Składniki
Blaty: na kruche ciasto zagnieć. Włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 3 jednakowe placki. Ułóż je na spodach tortownic posmarowanych tłuszczem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20-25 minut.Blaty wystudź.
Przełożenie: mąkę krupczatkę zmiksuj z 2 szklankami mleka, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotuj z masłem. Wlej rozrobioną mąkę. Mieszając gotuj, aż krem zgęstnieje. Wymieszaj go z rumem i od razu przełóż nim kruche blaty. Każdą warstwę posyp orzechami. Wystudź.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno. Przełóż do szprycy cukierniczej. Wierzch tortu posmaruj konfiturą. Przykryj bitą śmietaną wyciskaną przez szprycę.Źródło: Naj