Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Emocje przed meczem z Francją sięgają zenitu! Żeby się jakoś odprężyć i przygotować na meczyk, polecam zrobienie tortu szpinakowo-truskawkowego z bitą śmietaną. Ciasto szpinakowe symbolizuje murawę boiska, z polską flagą na górze :)
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 185
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 159
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2420
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7324
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 185
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 159
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2420
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7324
Składniki
Szpinak odmrozić, odcisnąć z wody, dokładnie zmiksować z niewielką ilością oleju. Jajka ubić z cukrem na puszystą masą, cienką strużką wlewać olej, ciągle ubijając. Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i zmiksować. Przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 C (160 C z termoobiegiem) około 40 min – do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Odkroić brzeg (jeśli chcesz, żeby było widać zieleń z brzegu) i wyrównać wierzch ciasta. Ciasto umieścić w rancie cukierniczym, dopasować średnicę rantu do rozmiarów ciasta.
Truskawki odmrozić, zblendować na gładki mus. Obie galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wlać do truskawek, wymieszać i zostawić do wystudzenia - masa powinna się lekko ścinać. Tężejącą masę wylać na ciasto, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Śmietankę ubić, dodać łyżkę cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Łyżkę ubitej śmietanki przełożyć do żelatyny, dokładnie wymieszać. Żelatynę ze śmietanką wlewać do reszty śmietanki, ciągle ubijając. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch masy truskawkowej, wstawić do lodówki do stężenia. Można udekorować stopioną czekoladą.