Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8431
Dodano: 11.06.2018
Odsłon: 12520
> 6 os. | > 60 min | trudne | przystępne |
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
Ułożyć 1 blat biszkoptowy do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki i nasączyć sokiem.
krem michałkowy-Czekoladki pokroić na małą kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone czekoladki i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
krem z brzoskwiniami-Postąpić jak z poprzednim kremem. Z tym że zamiast czekoladek dodać pokrojone brzoskwinie w kostkę.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
Przykryć kartonikiem i obrócić ''do góry nogami''. Góra wtedy będzie równiejsza.
Tort ułożyć na paterze.
tynk- Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu mleka skondensowanego i miksować.Na koniec dodawać porcjami mleko w proszku i zmiksować. Posmarować cały tort, lecz trochę zostawić na rozetki.
plaster miodu-Czystą folię odpowiednio obciąć. Powinna być ciut wyższa od tortu a długa, żeby opasała cały tort. Ja takiej długiej nie miałam to zrobiłam z dwóch kawałków.Ułożyć folie, bąbelkami do góry.
Polewy rozpuścić nad parą i troszkę ostudzić. Polać paski foli i rozsmarować polewę równomiernie. Poczekać aż nie będzie brudzić palców ale jeszcze jest plastyczna.
Obłożyć boki tortu, delikatnie dociskając. Można tort schłodzić, mnie udało się długo nie czekać, bo szybko stwardniała polewa.
Delikatnie odkleić folię i zamaskować złączenia. Zrobić na górze rozetki, obok czekoladowego rantu i na dole tortu.
dekoracja-Galaretkę rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.Truskawki pokroić w plasterki, każdy maczać w galaretce i układać na górze tortu w okrąg. Miętą udekorować wolne przestrzenie. Tort przechowywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

helenapon 22 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Mistrzostwo Kochana. Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

embepe13 29 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Babciu Teresko, masz iskrę bożą czyli talent. Nie bądź skromna, tego się nie da nauczyć, to się po prostu ma. Będę Ci zazdrościć, bo moje dekoracje w smaku są ok, ale trzeba szybko pokroić, żeby nie drażnić estetów ;) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 17 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Majstersztyk !! Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

gochna55 17 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Aż dech zapiera. Robię torty, ale jak napisała ErJot na pomysł z tą folią nie wpadłam i co dziwne nigdy, nigdzie nie przeczytałam. Wyszło wspaniale i ten Twój pomysł po prostu, bezczelnie wykorzystam. Dzięki, wielkie dzięki :) Oczywiście przepis zabieram ! Odpowiedzi: 3 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 17 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Piękny. Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 12 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Cudo:) Na pomysł z folią bąbelkową bym nie wpadła - rewelacja Odpowiedzi: 1 ▼15 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 11 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Cudny Teresko,aż szkoda kroić ;-) Odpowiedzi: 2 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz