Do góry

Desery Przepis na:

Tort serowy

Tort serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 637

Dodano:

Odsłon: 5621

Połączenie wyrazistego smaku kakao z delikatnym smakiem wanilii.

Składniki

  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Jajko kurze 3 szt.
  • Cukier biały 1/2 szklanki
  • Margaryna 150 g + 200 g
  • Jogurt grecki 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Twaróg trzykrotnie mielony lub ser homogenizowany 1 kg
  • Cukier puder 2,5 szklanki
  • Mleko 4 łyżki
  • Żółtko jaja kurzego 4 szt.
  • Kakao naturalne 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, 3 jajka, cukier biały, proszek do pieczenia, 150 g margaryny, jogurt, 1 opakowanie cukru wanilinowego i sól posiekać razem za pomocą dużego noża, a następnie zagnieść ciasto.

  2. Ciasto przygotowane w etapie 1 podzielić na trzy równe części i włożyć do lodówki.

  3. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić margaryną i wysypać mąką pszenną.

  4. Jedną częścią ciasta wykleić dno tortownicy. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 13 minut.

  5. Po wyjęciu pierwszego placka z piekarnika, od razu wyjąć go z tortownicy. Tortownicę umyć i osuszyć, a następnie powtórzyć wszystkie czynności z etapów 3 i 4.

  6. Po upieczeniu drugiego placka, w taki sam sposób upiec trzeci.

  7. 200 g margaryny podgrzewać aż do rozpuszczenia. Dodać mleko, cukier puder, drugie opakowanie cukru wanilinowego, twaróg, żółtka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa zacznie mocno parować. Należy pilnować, aby się nie zagotowała, gdyż wówczas twaróg i żółtka ścinają się.

  8. Tortownicę w całości wyłożyć papierem do pieczenia.

  9. Na dnie tortownicy położyć pierwszy placek.

  10. Połowę gorącej masy serowej wlać do tortownicy.

  11. Na masę serową położyć drugi upieczony placek.

  12. Drugą połowę masy serowej wymieszać dokładnie z kakao i wlać na drugi placek, pozostawiając około 1 szklanki masy.

  13. Na górę położyć trzeci placek odwrócony do góry dnem.

  14. Jedną szklankę masy odłożonej w etapie 12 wylać na wierzch tortu i rozprowadzić.

  15. Ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.

  16. Tort przed podaniem można ozdobić lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń