Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort śmietankowy z brzoskwinią"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 142
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 142
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Składniki
Jajka ubijaj z cukrem, aż powstanie gęsta piana. Następnie przesiej mąkę wraz z kakao i lekko wmieszaj do ubitych jajek. Przełóż ciasto do wy smarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) i piecz w temperaturze 160 °C ok. 40 minut. Po upieczeniu zostaw w formie do schłodzenia.
Przygotuj krem. Połącz kwaśną śmietanę z cukrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Wszystko dobrze wymieszaj.
Na upieczonym, ostudzonym cieście najpierw rozsmaruj połowę kremu śmietankowego. Wstaw ciasto na ok. 30 minut do lodówki, aby stężało.
Cukier i wodę gotuj ok. 5 minut na małym ogniu. Brzoskwinie odsącz i pokrój na kawałki. Włóż je do wody z cukrem i podgotuj. Potem wmieszaj żelatynę i rozpuść ją. Letnią mieszankę owocową rozmiksuj.
Na stężony krem brzoskwiniowy wlej galaretkę i ponownie wstaw do lodówki do stężenia. Następnie na powierzchni tortu rozsmaruj i wygładź pozostały krem śmietanowy.
Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny. Gotowy tort ozdób wiórkami czekoladowymi i kawałkami brzoskwiń. Przed podaniem pokrój.
Czas przygotowania: 60 minutŹródło: Na żywo