Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort śmietankowy z brzoskwiniami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Składniki
Masło, połowę cukru i szczyptę soli utrzyj na kremową masę. Dodaj utarte żółtka, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek.
Wlej masę do tortownicy o przekroju 26 cm, wstaw do nagrzanego do temp. 175°C piekarnika. Piecz 25-30 min, schłódź. Żelatynę rozpuść,brzoskwinie osącz, z jednej z nich wytnij gwiazdki do dekoracji, pozostałe pokrój w kosteczkę. Połącz ze śmietanką i sokiem z cytryny, ubij na krem.
Dodaj resztę cukru i ajerkoniak. Połącz po trochu z żelatyną. Odstaw, aż stężeje. Szklankę śmietany kremówki i cukier wanilinowy ubij, dodaj.
Połową kremu posmaruj tort, poustawiaj dookoła pionowo wafelki-rurki, wypełnij resztą kremu.
Ubij krem z pozostałej śmietany, z pomocą worka cukierniczego udekoruj tort, dodaj gwiazdki z brzoskwini, posyp kakao, schłódź.
Czas przygotowania: 60 minut.Źródło: Na żywo