Desery Przepis na:
Tort śmietankowy z brzoskwiniami

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14902
Dodano: 20.02.2008
Odsłon: 2
Składniki
- 4 jajka
- 1/3 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 160 g mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżeczek żelatyny
- puszka brzoskwiń w zalewie (850 g)
- 2 szklanki śmietanki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 200 ml ajerkoniaku
- cukier wanilinowy
- 14 wafelków-rurek
- szczypta kakao
- tłuszcz
- mąka do formy
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Masło, połowę cukru i szczyptę soli utrzyj na kremową masę. Dodaj utarte żółtka, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek.
-
Wlej masę do tortownicy o przekroju 26 cm, wstaw do nagrzanego do temp. 175°C piekarnika. Piecz 25-30 min, schłódź. Żelatynę rozpuść,brzoskwinie osącz, z jednej z nich wytnij gwiazdki do dekoracji, pozostałe pokrój w kosteczkę. Połącz ze śmietanką i sokiem z cytryny, ubij na krem.
-
Dodaj resztę cukru i ajerkoniak. Połącz po trochu z żelatyną. Odstaw, aż stężeje. Szklankę śmietany kremówki i cukier wanilinowy ubij, dodaj.
-
Połową kremu posmaruj tort, poustawiaj dookoła pionowo wafelki-rurki, wypełnij resztą kremu.
-
Ubij krem z pozostałej śmietany, z pomocą worka cukierniczego udekoruj tort, dodaj gwiazdki z brzoskwini, posyp kakao, schłódź.
-
Czas przygotowania: 60 minut.
Źródło: Na żywo
Komentarze do przepisu (0)