Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietankowy z brzoskwiniami

Tort śmietankowy z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14902

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Tort śmietankowy z brzoskwiniami"

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 160 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • puszka brzoskwiń w zalewie (850 g)
  • 2 szklanki śmietanki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 200 ml ajerkoniaku
  • cukier wanilinowy
  • 14 wafelków-rurek
  • szczypta kakao
  • tłuszcz
  • mąka do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, połowę cukru i szczyptę soli utrzyj na kremową masę. Dodaj utarte żółtka, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek.

  2. Wlej masę do tortownicy o przekroju 26 cm, wstaw do nagrzanego do temp. 175°C piekarnika. Piecz 25-30 min, schłódź. Żelatynę rozpuść,brzoskwinie osącz, z jednej z nich wytnij gwiazdki do dekoracji, pozostałe pokrój w kosteczkę. Połącz ze śmietanką i sokiem z cytryny, ubij na krem.

  3. Dodaj resztę cukru i ajerkoniak. Połącz po trochu z żelatyną. Odstaw, aż stężeje. Szklankę śmietany kremówki i cukier wanilinowy ubij, dodaj.

  4. Połową kremu posmaruj tort, poustawiaj dookoła pionowo wafelki-rurki, wypełnij resztą kremu.

  5. Ubij krem z pozostałej śmietany, z pomocą worka cukierniczego udekoruj tort, dodaj gwiazdki z brzoskwini, posyp kakao, schłódź.

  6. Czas przygotowania: 60 minut.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń