Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort śmietanowy"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno pododawaj także żółtka.
Kakao przesiej z mąką. Następnie po łyżce, powoli i ostrożnie wmieszaj mąkę z kakao do jajecznej masy. Tak przygotowane ciemne ciasto biszkoptowe wlej do formy i piecz je przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uderz formą z biszkoptem o blat.
Upieczony ciemny biszkopt schłodź, a następnie ostrożnie wyjmij z formy. Przekrój go na dwa lub trzy blaty (zależnie od upodobań). Każdy blat lekko nasącz likierem wiśniowym rozcieńczonym wodą do pożądanej proporcji. Mocno schłodzoną kremówkę ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksuj z ostudzoną, ale płynną żelatyną.
Biszkoptowe blaty tortu kolejno przełóż przygotowaną śmietaną, pokryj nią grubo także wierzch tortu. Całość udekoruj owocami, np. osączonymi morelami z syropu, owocami miechunki, wiórkami z czekolady itp. Wstaw do lodówki (tort powinien być dobrze schłodzony).
Przed podaniem możesz dodatkowo położyć na wierzchu listki świeżej mięty lub melisy.Źródło: Świat kobiety