Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort śmietanowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno pododawaj także żółtka.
Kakao przesiej z mąką. Następnie po łyżce, powoli i ostrożnie wmieszaj mąkę z kakao do jajecznej masy. Tak przygotowane ciemne ciasto biszkoptowe wlej do formy i piecz je przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uderz formą z biszkoptem o blat.
Upieczony ciemny biszkopt schłodź, a następnie ostrożnie wyjmij z formy. Przekrój go na dwa lub trzy blaty (zależnie od upodobań). Każdy blat lekko nasącz likierem wiśniowym rozcieńczonym wodą do pożądanej proporcji. Mocno schłodzoną kremówkę ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksuj z ostudzoną, ale płynną żelatyną.
Biszkoptowe blaty tortu kolejno przełóż przygotowaną śmietaną, pokryj nią grubo także wierzch tortu. Całość udekoruj owocami, np. osączonymi morelami z syropu, owocami miechunki, wiórkami z czekolady itp. Wstaw do lodówki (tort powinien być dobrze schłodzony).
Przed podaniem możesz dodatkowo położyć na wierzchu listki świeżej mięty lub melisy.Źródło: Świat kobiety