Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort a'la Mleczna Kanapka. Tort z 4 biszkoptami i mlecznymi kremami. Tort z ozdobami z masy z mleka w proszku, Tort zrobiłam dla mojego średniego wnuczka na Urodziny, zapalonego piłkarza.
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 116
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2640
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 165
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 116
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2640
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 165
Składniki
biszkopt-Białka ubić z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Dodać olej wymieszać ale niedługo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 22x36 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*. Upiec drugi taki sam. Następne dwa upiec dodając kakao.
Tą samą blaszkę zabezpieczyć wyżej boki i ułożyć ciemny biszkopt.
krem 1-Najpierw posiekać ciasteczka.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać posiekane ciastka i wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Śpieszyć się, bo masa gęstnieje. Wyłożyć do blaszki na biszkopt i wyrównać.
Przykryć jasnym biszkoptem.
krem 2-Postąpić jak z poprzednim z tym,że po serku dodać nutellę. Wyłożyć do blaszki i rozsmarować.
Przykryć ciemnym biszkoptem.
krem 3-Postąpić jak z poprzednimi, lecz bez dodatków.Wyłożyć do blaszki i rozsmarować.
Przykryć ostatnim biszkoptem, ale górą do dołu, będzie to spód tortu. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, przykryć paterą i odwrócić do góry nogami.
W/g namalowanego wzoru, wyciąć kształt rękawicy.
tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem skondensowanym a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort i schłodzić.
polewa-Nad parą rozpuścić polewę ze śmietanką i masłem. Ostudzić do jeszcze płynnego i posmarować cały tort. Śpieszyć się bo polewa na schłodzonym torcie szybko twardnieje.
masa- Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.(najlepiej mieszać najpierw łyżką drewnianą, potem ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Połowę zafarbować na zielono a resztę na różne kolory.Zieloną masę rozwałkować i wyciąć elementy na dekorację rękawicy.
Zrobić napis.
Z różnokolorowych mas, zrobić piłeczki. Podzielić na jednakowe kawałeczki, z których zrobić kulki.Do foremki silikonowej na pralinki,układać na przemian kolorami kuleczki. Ale po każdej warstwie, posmarować odrobinką wody, żeby się skleiły. Delikatnie wyłożyć na dłoń i pokulkować.
Tort udekorować wokół niby trawą. Zieloną masę przeciskać przez praskę do czosnku, obcinać i układać. Ułożyć w niej piłeczki.
Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym i ciepłym nożem.