Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z masą budyniowo-czekoladową"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 69
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 102
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 69
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 102
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek, które ubijam na sztywną pianę. Do piany dodaję cukier, następnie żółtka i miksuję na gładką masę. Dodaję olej, mąkę z proszkiem przesiewam przez sitko i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto piekę w 160-180°C ok. 30 min.
Budyń na krem: odlewam pół szklanki zimnego mleka, resztę gotuję z cukrami. W pozostałym mleku mieszam żółtko, mąkę, budyń. Wlewam do zagotowanego mleka, mieszając. Gotowy budyń przekładam do miski, przykrywam woreczkiem foliowym (tak, by dotykał budyniu).Studzę. Miksuję z miękkim masłem i kakao.
Wystudzony biszkopt kroję na 3 części, przekładam kremem i owocami.
Wierzch i boki tortu smaruję kremem. Wstawiam biszkopt przynajmniej na godzinę do lodówki.
Rozwałkowuję białą masę cukrową, podsypując ją cukrem pudrem, by nie przyklejała się do blatu.
Rozwałkowaną masą obkładam tort, dociskając ją do biszkoptu, by był gładki. Nadmiar masy ścinam. Resztę zabarwiam na czerwony kolor barwnikiem spożywczym. Dekoruję tort.Źródło: Kobieta i życie