Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna tradycyjna szarlotka, którą nauczyła mnie piec moja teściowa, przepis jest bardzo stary ale wypróbowany i niezawodny, szarlotka króluje na naszym stole bardzo często bo wszyscy ją uwielbiają.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier a następnie zimną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podziel na pół. Ciasto owiń folią spożywczą i włoż do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp cukrem i odstaw na 20 minut żeby puściły sok. Następnie jabłka odciśnij z nadmiaru soku , dodaj cynamon i wymieszaj.
Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia. Ciasto nakuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka i drugą część ciasta. Wierzch ponakuwaj widelcem. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Szarlotka smakuje na zimno lub na ciepło z lodami i bitą śmietaną.