Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tradycyjne owocowe brioszki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Do mleka wkrusz drożdże i wymieszaj, odstaw na 5 min. Owoce wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, podlej 50 ml wody i duś 5 min. Ostudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj, zrób wgłębienie. Wlej zaczyn i wymieszaj łyżką.
Zacznij wyrabiać ciasto, dodając jajko i żółtka. Po 5 min dodaj masło i wyrabiaj przez 10 min, aż ciasto będzie sprężyste. Przykryj i odstaw na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wyłóż ciasto na stolnicę i wygniataj przez chwilę. Podziel je na 2 części i każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 30x30 cm. Posmaruj je nadzieniem. Zawiń ciasto w roladki i każdą pokrój w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułóż na dużej blaszce (wyłożonej pergaminem) z zachowaniem odstępów.
Odstaw na ok. 45 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piecz na złoto, ok. 20 min.Źródło: Tina