Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na faworki to ten, z którego te słodkości zawsze wyjdą puszyste, pulchne i delikatne. Muszą być idealnie chrupkie, nienasączone tłuszczem i słodkie. Przekonaj się, że to nic trudnego, przygotować własne i domowe faworki.
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 29
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 509
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 173
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 310
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 81
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 29
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 509
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 173
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 310
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 81
Składniki
Wszystkie składniki włóż do miski i utrzyj ze sobą za pomocą miksera lub ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodawaj po łyżce śmietany do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ciasto przełóż na blat i oklep je mocno wałkiem, by napompować jak najwięcej powietrza. Przełóż je z powrotem do miski i przykryj lnianą ściereczką. Wstaw je do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto podziel na kilka części. Jednocześnie pracuj tylko na jednej, pozostałe pozostawiając pod przykryciem. Każdą z części cienko rozwałkuj na ok. 2-3 mm. Następnie pokrój ją w paski o rozmiarach 6 x 4 cm. Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie. Przeciągnij jeden z krótszych końców przed powstałą tak szczelinę i wygładź.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 175 st. Celsjusza. Tłuszczu powinno być tyle, by faworki swobodnie się na nim unosiły. Smaż faworki na chrupko i złoto, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Jednorazowo smaż tylko po kilka sztuk. Gotowe słodkości wyjmij i odłóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Tradycyjny przepis na faworki nie może obejść się bez cukru pudru – posyp nim faworki przed podaniem.