Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 944
Dodano: 16.06.2011
Odsłon: 24201
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. białka ubić na sztywną pianę. Do posiekanych orzechów przemieszanych z bułką tartą, sodą i proszkiem do pieczenia dodać utarte żółtka i pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 26cm i piec w 170 st.C. przez 35-45min.
Masa: W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, odstawić do lekkiego przestudzenia. Ubić śmietankę 30%, dodać jogurt naturalny, serki homogenizowane, cukier i dokładnie delikatnie wymieszać. Wlać do masy przestudzone mleko z żelatyną i ponownie dokładnie wymieszać. Odlać trochę masy do innej miski (może tak z 1/5- robiłam to ''na oko'') i dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.
Na wystudzony placek orzechowy(nadal w tortownicy) wyłożyć truskawki (szpicem do góry; u mnie zajęły cały spód). Zalać to tężejącą masą waniliową, włożyć na chwilkę do lodówki. Jak stężeje bardziej, wylać masę kakaową. Wygładzić, lub zrobić fale łyżką i wstawić do lodówki tak by masy się całkowicie ścięły. SMACZNEGO :)
Przepis na ciasto orzechowe : www.kuchnia.o2.pl, reszta to inwencja własna.
PS. ciasto orzechowe jak na mój gust i wysokość mojej tortownicy wyszło za grube więc ścięłam troszkę, tak około 1/3 wysokości- obawiałam się że masa może mi się nie zmieścić- wolałam nie ryzykować.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Matematyczka 17 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
@embepe13 - tak jak napisałam w przepisie z gotowej masy odlewam troszkę, dodaję łyżkę kakao ( u mnie takie z wiatrakami) i mieszam - ot cała masa kakaowa:). Kolor mlecznej czekolady jest na zdjęciu w rzeczywistości jest ciut ciemniejszy.1 Kto głosował? | Odpowiedz

embepe13 17 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
A co z masą kakaową? Wygląda tak, jakby była zrobiona z mlecznej czekolady...0 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 16 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
sam tytuł zachęca do zrobienia, ięc do ulubionych:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Matematyczka 16 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Uwaga! dałam 8 łyżeczek żelatyny bo na opakowaniu było napisane : 3-4 łyżeczki na pół litra, więc mając prawie 1 litr dałam 8, ale radzę to sprawdzić na swoich żelatynach, bo raz się spotkałam z taką gdzie było: 2-3 łyżeczki na 0,5l wody.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Matematyczka 16 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
@ Annuar - ja też się boję żelatyny- kilka razy mi się ścięła jak wlewałam do zimnej bitej śmietany.. teraz zawsze się staram żeby masa była w temp pokojowej, a płyn z żelatyną letni, wręcz troszkę ciepławy.. przy bitej śmietanie trzeba z tym uważać, ale w innych masach/jogurtach póki co się ten sposób sprawdza, powodzenia :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Matematyczka 16 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
@agazalza- ja robiłam w tortownicy o średnicy 26cm, u mnie to największa tortownica. Jeśli masz na myśli blaszkę w rozmiarze 24/28cm to na pewno masy będzie za mało i ledwo przykryje dno, o ile przykryje, a na pewno nie zakryje truskawek1 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 16 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Brzmi i wygląda bardzo kusząco. Ciacho musi być pyszne... no i ta rewelacyjna nazwa :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

agazolza 16 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Czy robiłaś to ciasto na dużej tortownicy? Zastanawiam się, czy nie zrobić go ale na zwykłej blaszce do ciasta (rozmiar standardowy) i czy w tedy nie wyjdzie za niski?1 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 16 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
O Matko, od samego czytania nazwy deseru cieknie mi ślinka... :) Może spróbuję zrobić, choć boję się używać żelatyny, bo mam do niech pecha (tzn robią mi się "nitki")1 Kto głosował? | Odpowiedz

dorcia41 16 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Smakowicie wygląda, lubię takie ciasta z tym że śmietanę 30% zastąpię śnieżkami, pozdrawiam :)))1 Kto głosował? | Odpowiedz