Do góry

Desery Przepis na:

Tunel z brzoskwinią i kremem z budyniu

Tunel z brzoskwinią i kremem z budyniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Tunel z brzoskwinią i kremem z budyniu"

Składniki

  • 2 jajka
  • 10 dag drobnego cukru
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek nutelli. Krem: 200 ml mleka
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • kostka masła
  • czubata łyżeczka mielonej kawy oraz: 5 połówek brzoskwiń
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki gorącej wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i gorącą wodą. Ubij sztywną pianę z białek. Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy z żółtek. Pod koniec wmieszaj pianę.

  2. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Poczekaj, aż placek lekko ostygnie, przenieś na blat i zdejmij papier do pieczenia.

  3. Formę na keks wyłóż folią aluminiową. W zależności od wielkości formy odkrój prostokąt ciasta, którym potem zamkniesz tunel. Jeden płat ciasta przełóż do formy i posmaruj nutellą.

  4. Wymieszaj mleko z proszkiem budyniowym oraz cukrem i ugotuj budyń. Stale mieszając, wystudź go. Utrzyj miękkie masło i stopniowo połącz z gęstym budyniem. Z kremu odłóż jedną trzecią, a do reszty dodaj 3 łyżki zaparzonej kawy.

  5. Na ciasto w formie wyłóż krem kawowy, poukładaj odcedzone brzoskwinie i wyłóż większą część jasnego kremu. Połóż na kremie drugi płat ciasta i dociśnij. Wstaw do lodówki, po wyjęciu zdejmij folię. Posmaruj resztą kremu, posyp migdałami.

  6. Czas przygotowania: 60 minut

  7. Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 295 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń