Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle przekładane masą z mlekiem w proszku to świetny pomysł na deser do popołudniowej kawy. Przepis jest nieskomplikowany i stosunkowo niedrogi. Masę możesz urozmaicić według uznania, dodać do niej masło orzechowe lub zrezygnować z kakao i zamiast niego użyć 2 łyżek cukru waniliowego.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Składniki
W większym garnku rozpuść masło, gdy będzie płynne, dodaj cukier, kakao i wlej mleko. Całość trzymaj na średnim ogniu i cały czas mieszaj, do momentu połączenia się składników. Następnie odstaw masę do przestygnięcia.
Gdy będzie chłodna, dodaj do niej partiami mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna mieć żadnych grudek, powinna być gładka i lśniąca.
Na papierze do pieczenia umieść wafel i wyłóż masę na całą jego powierzchnię. Następnie przykryj kolejnym waflem i czynność powtórz. Ostatni wafel przykryj z wierzchu papierem do pieczenia i przyłóż czymś ciężkim np. książką. Odstaw na 2-3 godziny.
Gotowe wafle pokrój na mniejsze kwadraty, przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.