Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wygląda efektownie. W moim domu jest zjadane do ostatniego okruszka.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 216
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 216
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Dodać masło, 1 całe jajko i żółtko. Dodać rozprowadzone w jogurcie drożdże i cukier. Zarobić gładkie ciasto. Nie musi wyrastać. Chwilę niech odpocznie. Następnie rozwałkować je na prostokąt o długości keksówki w której będzie pieczone. Szerokość ciasta 30-35 cm. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja foremka ma wymiary 10x30 cm. Boki ciasta pokroić z ukosa co 2-3 cm na długość około 10 cm. Następnie ciasto trzeba umieścić w foremce. Napełnić je bakaliami. 3 łyżki orzechów posiekać. Pokroić również morele. Boki ciasta zakładać na siebie jakby zaplatało się warkocz. Wierzch posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-55 min. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Na wierzch 2 łyżki zmielonych w młynku do kawy orzechów laskowych.