Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warkocz szpinakowy z mozzarellą"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 211
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 109
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 211
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 109
Składniki
Ciasto: drożdże utrzyj z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki pszennej i żytniej oraz 100 ml letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Obie mąki przesiej, dodaj sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy i resztę letniego mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Farsz: szpinak przebierz. Sparz na sicie, osącz, posiekaj. Pomidory obierz, usuń pestki, miąższ pokój w kostkę. Olej rozgrzej w garnku, wrzuć posiekany czosnek i szpinak, podsmaż. Wlej łyżkę mleka, przypraw, podduś. Ostudź. Mozzarellę zetrzyj na tarce. 3/4 dodaj do szpinaku, wrzuć pomidory, wymieszaj.
Ciasto podziel na pół. Rozwał kuj dwa placki grubości 4 mm. Posmaruj farszem, zwiń. Rolady rozetnij wzdłuż na pół, ale nie do końca, spleć.
Warkocze posyp resztą mozzarelli. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 25 minut w 180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie