Do góry

Desery Przepis na:

Warkocz szpinakowy z mozzarellą

Warkocz szpinakowy z mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19067

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Warkocz szpinakowy z mozzarellą"

Składniki

  • po szklance mąki pszennej i żytniej pełnoziarnistej
  • ok. 150 ml mleka
  • 3 dag drożdży
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru. pół kg świeżego szpinaku
  • 15 dag sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka mleka
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: drożdże utrzyj z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki pszennej i żytniej oraz 100 ml letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Obie mąki przesiej, dodaj sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy i resztę letniego mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

  2. Farsz: szpinak przebierz. Sparz na sicie, osącz, posiekaj. Pomidory obierz, usuń pestki, miąższ pokój w kostkę. Olej rozgrzej w garnku, wrzuć posiekany czosnek i szpinak, podsmaż. Wlej łyżkę mleka, przypraw, podduś. Ostudź. Mozzarellę zetrzyj na tarce. 3/4 dodaj do szpinaku, wrzuć pomidory, wymieszaj.

  3. Ciasto podziel na pół. Rozwał kuj dwa placki grubości 4 mm. Posmaruj farszem, zwiń. Rolady rozetnij wzdłuż na pół, ale nie do końca, spleć.

  4. Warkocze posyp resztą mozzarelli. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 25 minut w 180°C.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń