Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Warzywa z pieca pod 4 serami"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 344
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 344
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Składniki
ok. 40 minut
Brokuły podzielić na różyczki, gotować 3-4 minuty w lekko posolonej wodzie. Przelać na sitku zimną wodą, dobrze osączyć. Bazylię i majeranek opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, a resztę posiekać. Boczniaki oczyścić, pokroić na kawałki. Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Zrumienić na niej bakłażany. Poprószyć pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Na patelnię wlać jeszcze łyżkę oliwy. Włożyć pomidory, smażyć je 2-3 minuty. Posypać majerankiem, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Wlać kolejną łyżkę oliwy. Usmażyć na niej boczniaki.
Boczniaki wymieszać w formie żaroodpornej z pozostałymi składnikami zapiekanki: brokułami, bakłażanami, pomidorami. Parmezan zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plasterki pozostałe sery pokroić na kawałeczki. Wierzch zapiekanki posypać bazylią, przykryć serami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 15 minut. Gotową zapiekankę udekorować listkami bazylii.Źródło: Życie na gorąco