Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wegetariańska sałatka z tofu"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 260 kcal, cena 2,30 zł
Brązowy ryż przepłucz bardzo dokładnie na sicie pod bieżącą wodą. Możesz też włożyć go do salaterki i moczyć ok. 10 minut. Następnie ryż zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu (40-45 minut). Ostudź.
Ser tofu osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz, przekrój na połówki lub na ćwiartki. Jeśli używasz normalnych pomidorów, pokrój je w kosteczkę. Przygotowane wymieszaj w dużej salaterce razem z przestudzonym brązowym ryżem.
Zielone oliwki (bez pestek) oraz kapary osącz z zalewy. Wymieszaj ze składnikami sałatki. Suszone oregano rozetrzyj w dłoniach. Utrzyj z oliwą oraz sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Powstały sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Przed podaniem na stół udekoruj sałatkę listkami świeżej bazylii.Źródło: Świat kobiety