Do góry

Desery Przepis na:

Węgierski kociołek z papryką i cukinią

Węgierski kociołek z papryką i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 18

Wypróbowany przepis na "Węgierski kociołek z papryką i cukinią"

Składniki

  • 80 dag wieprzowiny na gulasz (np. chudej łopatki
  • karkówki)
  • 3 średnie cebule
  • 2 puszki pomidorów (bez skórki)
  • 3 średnie kolorowe papryki
  • 1 mała cukinia
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego (domowego albo z kostki)
  • 4 łyżki oleju i 2 łyżki masła do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • mielony czarny pieprz. Dodatkowo: 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka szczypiorku oraz papryczki chili do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Następnie oprósz je mąką i dobrze wymieszaj. W garnku rozgrzej olej z masłem, zrumień na nim mięso. Lekko posyp je solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

  2. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Papryki oczyść z pestek, strąki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę potnij w kostkę. Rozdrobnione warzywa dodaj do mięsa, podlej je bulionem i duś na małym płomieniu. Po 20 minutach dodaj rozgniecione widelcem pomidory wraz z zalewą. Całość duś kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Gulasz ponownie przypraw.

  3. Szczypiorek opłucz, osusz , grubo posiekaj. Gotowy gulasz nałóż do miseczek. Każdą porcję udekoruj kwaśną śmietaną i chili. Posyp szczypiorkiem. Podawaj np. z chrupiącą bagietką.

  4. ok. 55 minut. 1 porcja 780 kcal.

  5. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, dodaj do niego 2–3 małe kromki chleba razowego na zakwasie (bez dodatków). Całość gotuj na małym płomieniu, aż chleb rozmięknie i odpowiednio zagęści sos.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń