Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to niesamowity czas na gotowanie i pieczenie, dlatego łapcie przepis na pyszne ciasto jogurtowo-dyniowe!:) Ciasto jest delikatne, wilgotne oraz bardzo syte. Dynia jest mało wyrazista, dlatego w tym cieście dla podkręcenia smaku dodałam przyprawę korzenną Eksplozja smakowa jest jeszcze wtedy gdy całość polejemy polewą cytrynową z orzechami. U mnie w domu w okresie jesiennym to ciasto jest hitem, dlatego spróbujcie i przekonajcie się sami!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 136
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 136
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Składniki
Przygotowanie puree z dynii: Dynię obrać ze skórki, miąższ i pestki wyrzucić. Dynię pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości (ok 15 minut). Odcedzić z wody. Po ugotowaniu rozgnieść widelcem i zrobi się purée z dyni. Łączna ilość dyni jaka wyszła po przełożeniu do szklanki to 1,5 szklanki purée z dyni
Przygotowanie ciasta: Jajka ubić za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier. Jajka ubijać z cukrem ok 10 minut aż zrobią się puszyste. Do masy jajecznej dodać kolejno puree z dyni, mąkę, jogurt naturalny, proszek do pieczenia oraz przeprawę korzenną. Jeśli nie lubicie można dać esencję wanilii lub goździki. Gotową masę przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w 180C przez 35 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przygotowanie polewy na ciasto: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ma wyjść lejąca gęsta konsystencja- lukier. Orzechy posiekać drobno. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem, ona troszkę wsiąknie w wierzch ciasta a następnie posypać orzechami.