Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj niesamowicie efektowne ciasto dla Was! :) Puszysty biszkopt, soczysta jabłkowa warstwa otulona z obu stron kremowym budyniem, mięciutkie biszkopciki, pyszna wiśniowa galaretka i korona z bitej śmietany ozdobiona prażonymi wiórkami kokosowymi. Mniam! :) Ciasto jest czasochłonne, ale całkiem proste do przygotowania. Na pewno będzie idealnym dodatkiem na każdą rodzinną uroczystość ;) Tęcza wiosenna to przepis prawie wg siostry Anastazji - z moimi małymi poprawkami ;) Przede wszystkim zmieniłam proporcję składników na biszkopt i zrezygnowałam z drugiej masy budyniowej na rzecz pysznej bitej śmietany. Zapraszam do wspólnego pieczenia! :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3769
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 710
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3769
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 710
Składniki
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, trzemy na tarce o dużych oczkach, smażymy z cukrem na maśle. Wsypujemy zieloną galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Czerwone galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy całość łyżką albo szpatułką. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170⁰C. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka, w trzeciej szklance mieszamy proszki budyniowe. Do gorącego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie miksujemy masło z cukrem i dodajemy zimny budyń. Na przestudzony biszkopt wykładamy połowę budyniu, a na niego warstwę jabłkową i wkładamy do lodówki, aż masa stężeje. Następnie wykładamy resztę budyniu i układamy na nim biszkopciki. Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopciki i znów wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Do rondelka przekładamy 1 łyżkę masła, wiórki kokosowe i cukier. Prażymy razem i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, gdy będzie już dobrze ubita wlewamy małym strumieniem żelatynę i dokładnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ją zimnymi prażonymi wiórkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.