Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dekoracja bożonarodzeniowa z chatkami z piernika, bałwankiem i pierniczkami .Zrobiłam moim 2 lata temu wnukom.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 745
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 93
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 745
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 93
Składniki
ciasto-Masło roztopić, dodać cukier i mód. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do letniego przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.Do większej miski przesiać mąki z kakao, proszkiem i sodą. Dodać rozkłócone jajka i płynną mieszankę. Trochę wymieszać drewnianą łyżką. Dodać śmietanę i teraz dokładnie wymieszać. Można mikserem, ja tylko łyżką wymieszałam. Łyżką do lodów nabierać ciasto i wkładać do foremek silikonowych do 3/4 wysokości.Piec ok. 30 min. sprawdzając patyczkiem czy upieczone.Po przestygnięciu, wyjąć z foremek.
Resztę ciasta wałkować, podsypując mąką. Foremkami bożonarodzeniowymi wycinać pierniczki.
Układać na blaszce wyłożonej z papierem do pieczenia.
Piec ok.10-12 min. w zależności jak grube są ciasteczka.
Przygotować lukier, w/g wskazówek na opakowaniu. Porcje zafarbować i przełożyć do rożków papierowych.
Domki i pierniczki polukrować, w/g własnej fantazji.
Ciasteczka ułożyć jako dekorację świąteczną.